BASF Nemasys NL
Chrysanten aaltjes
BASF Nemasys NL

Eikenprocessierups [Thaumetopoea processionea]

De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder (mot). Het is een vlinder uit de familie tandvlinders en de onderfamilie processievlinders.

Wat zijn eikenprocessierupsen?

Eikenprocessierupsen zijn vooral te vinden in eiken langs lanen, in parken en landgoederen. Ze worden ook steeds vaker in bossen aangetroffen. Iedere eikenprocessierups heeft honderdduizend tot 1 miljoen brandhaartjes van 0,2 tot 0,3 mm lang. Deze brandhaartjes zijn pijlvormig en laten los bij bedreiging. Ze kunnen eenvoudig binnendringen in de huid, ogen en luchtwegen.

Levenscyclus eikenprocessierupsen

De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder (mot). In augustus en september zet het vrouwtje 250 tot 300 eitjes af in de vorm van eipakketjes in de toppen van eikenbomen. De motjes hebben 2 dagen om hun eitjes af te zetten voordat ze sterven. De eitjes overwinteren in de toppen van eikenbomen. Uit de eitjes ontstaan vanaf april tot in mei jonge rupsen. Deze vervellen zes keer. Tijdens de laatste drie vervellingen (half mei – juni) ontwikkelen zich de brandharen op de rupsen.

Volgroeide rupsen zijn ca 3,5 cm lang en zitten vol met duizenden witte haren. De minuscule brandharen zijn onzichtbaar. ’s Nachts gaan ze in colonnes (processie) op zoek naar eikenbladeren. De rupsen verpoppen van juni tot augustus. Nesten van eikenprocessierupsen met daarin 250 tot 1000 rupsen, zijn witgrijs en bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes met brandharen. Deze kunnen nog jarenlang voor irritatie zorgen.

Eikenprocessierups bestrijden met Nemasys F

Nemasys F bestrijdt de eikenprocessierups biologisch. De nematoden verplaatsen zich via een waterfilm en dringen de rupsen binnen via natuurlijke openingen waardoor de rupsen worden gedood. Spuit de nematoden als de eitjes van de rupsen uitkomen. Dit is meestal in de maand april. Omdat de eitjes zich in de toppen van de boom op de uiteinde van de takken bevinden, moet er altijd door de top heen worden gespoten.

Hoe moet ik het toepassen?

  • Zorg voor voldoende water en grote druppels
  • Gebruik 1 miljoen nematoden per liter water
  • Gebruik bij grote bomen (hoger dan 20 m) 20 liter water per boom
  • Spuit door de boomtop heen
  • Spuit vanuit stilstaande positie
  • Pas 2 keer moet met een interval van 1 week
  • Spuit niet in de regen, in de zon of bij harde wind

Vragen of advies nodig?

Vragen of advies nodig?

Heeft u een vraag over een product of advies nodig bij het kiezen van een geschikt product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op
Top